Pokrzywa uważana jest przez większość osób za chwast, jednak doświadczeni ogrodnicy wiedzą, że jest to roślina niezwykle użyteczna w gospodarstwie rolnym czy ogrodzie, a gnojówka z pokrzywy to skuteczny i naturalny preparat do ochrony roślin. Jak przygotować i do czego używać gnojówki z pokrzywy? Poniżej kilka pomocnych wskazówek.
Naturalny nawóz z pokrzywy - gnojówka z pokrzyw. Dlaczego warto z niej korzystać?
Gnojówka z pokrzywy to jeden z najcenniejszych, domowych preparatów, które możemy wykorzystać w ogrodzie. Cenne właściwości pokrzywy stosuje się się od lat w ekologicznym ogrodnictwie. Ten naturalny nawóz to prawdziwa bomba składników odżywczych, które wspierają wzrost i odporność roślin. Pokrzywa ma cenne właściwości – zawiera składniki mineralne, witaminy, fitoncydy, a także naturalne związki stymulujące rozwój. Gnojówki dostarczają roślinom potrzebnych pierwiastków, poprawiając kondycję gleby i wzmacniając system korzeniowy. Jedną z kluczowych korzyści z gnojówki z pokrzywy jest to, że działa nie tylko jako nawóz doglebowy, ale również jako naturalny środek ochrony roślin. Dzięki temu można nią skutecznie podlewać naturalnym nawozem i opryskiwać rośliny, wspierając ich zdrowy rozwój bez użycia chemii. Gnojówka sprawdza się świetnie jako nawóz dolistny oraz nawóz doglebowy.
Nawozem z pokrzywy możesz podlewać wiele kwitnących krzewów ogrodoywch. Sprawdź RÓŻANECZNIK RODODENDRON - ODMIANY, WYMAGANIA, UPRAWA I PIELĘGNACJA
Jak zrobić gnojówkę z pokrzywy?
Przygotowanie gnojówki z pokrzywy nie jest trudne, dlatego z pewnością nie sprawi Ci problemu. Przed rozpoczęciem pracy, warto przygotować sobie wszystkie niezbędne produkty i przedmioty, choć, w gruncie rzeczy, jest ich naprawdę niewiele.
Nawóz z pokrzywy możesz wykorzystać do podlewania roalin balkonowych. Sprawdź KWIATY NA SŁONECZNY BALKON - STWÓRZ KWITNĄCY OGRÓD NA BALKONIE ZACHODNIM!
Przepis na gnojówkę z pokrzywy - wywar z pokrzyw
Na początek kilka cennych informacji:
-
Do zrobienia gnojówki najlepiej sprawdzają się młode liście pokrzywy, jeszcze przed kwitnieniem.
-
Roztwór musi być przygotowywany w plastikowym lub szklanym naczyniu (najlepiej dużym wiadrze lub beczce), by gnojówka miała przestrzeń do fermentacji oraz, by można ją było swobodnie mieszać. Absolutnie niewskazane jest nastawianie gnojówki w naczyniach metalowych oraz betonowych.
-
Musisz przygotować się na obecność nieprzyjemnego zapachu… prawdę mówiąc, fermentująca gnojówka bardzo śmierdzi, dlatego najlepiej ustawić naczynie w zacisznym i ciepłym miejscu, z dala od domu.
-
Pojemnika z gnojówką nie można szczelnie przykrywać! Powód to oczywiście zachodzący proces fermentacji, który wymaga dostępu tlenu. W celu zabezpieczenia płynu przed nieproszonymi owadami polecamy osłonięcie naczynia gazą lub siatką.
-
Gnojówkę należy codziennie mieszać, a do mieszania najlepiej założyć gumowe rękawice, które zminimalizują ryzyko przejścia ‘zapachu’ na skórę.
-
Gnojówka uzyskuje pełnię właściwości po ok. 2 tygodniach (po zniknięciu z powierzchni piany i zmianie barwy na brunatno-zieloną), jednak spokojnie możesz ją przechowywać nawet miesiąc.
Jak przygotować gnojówkę z pokrzywy?
Aby przygotować 10 litrów gnojówki, potrzebujesz ok. 1 kg liści pokrzywy. Pocięte na mniejsze kawałki liście ułóż na dnie naczynia, a następnie zalej wodą. Najlepsza byłaby odstana deszczówka, aczkolwiek równie dobrze sprawdzi się tradycyjna woda z kranu lub ujęcia głębinowego. Pamiętaj, by systematycznie, codziennie mieszać fermentującą gnojówkę
Uwaga! Przygotowany roztwór należy przed użyciem rozcieńczyć wodą! Do podlewania roślin proporcja mieszanki to 1:10 (jedna porcja gnojówki na 10 porcji wody), natomiast do opryskiwania w proporcji 1:20.
Do czego używać gnojówkę z pokrzywy?
Gnojówka z pokrzywy zawiera bogactwo cennych pierwiastków, które wspomagają rozwój roślin. Wśród nich znajdują się między innymi azot i potas, ale również magnez, wapń, żelazo, krzem, kwasy organiczne oraz sole mineralne. Mieszanka jest przede wszystkim naturalnym nawozem, który możesz stosować bez obawy o przenawożenie roślin, choć w niektórych przypadkach zalecamy ostrożność.
Co podlewać gnojówką z pokrzywy?
Gnojówką z pokrzywy można podlewać rośliny ogrodowe, warzywa, drzewa i krzewy owocowe, a nawet iglaki. Działanie naturalnego nawozu przygotowanego z pokrzywy to przede wszystkim: uzdrawianie roślin, poprawa wzrostu oraz polepszenie i przyspieszenie procesu wytwarzania chlorofilu, dzięki czemu rośliny są lepiej i intensywniej wybarwione. Gnojówka z pokrzywy wabi również dżdżownice, które swoją obecnością poprawiają porowatość gleby oraz użyźniają podłoże. Sprawdź w artykule Czym nawozić tuje czy możesz zastosować gnojówkę do ich podlewania.
Gnojówka z pokrzywy to uniwersalny naturalny nawóz, który można bezpiecznie stosować w przypadku wielu gatunków roślin, szczególnie tych potrzebujących dużej dawki azotu i wzmacniającej pielęgnacji. Sprawdza się doskonale przy:
-
Pomidorach
-
Ogórkach
-
Papryce
-
Cukinii i dyni
-
Kapustnych (np. kapusta, brokuły, kalafior)
-
Truskawkach i malinach i borówkach
-
Krzewach ozdobnych (np. róże, hortensje)
-
Roślinach doniczkowych – po odpowiednim rozcieńczeniu
-
Ziołach, takich jak bazylia, mięta czy melisa
Jak często podlewać gnojówką z pokrzyw?
Gnojówka z pokrzyw to doskonały naturalny nawóz do niemal wszystkich gatunków roślin - bardzo dobrze znoszą naturalny nawóz z pokrzywy, a zalecana częstotliwość to jedno podlewanie na ok. 2 tygodnie. Pamiętaj nigdy nie podlewać roślin gnojówką nierozcieńczoną! Jeden litr gnojówki rozcieńczyć należy w 10 litrach wody lub 20 litrach do roślin doniczkowych
BIOHUMUS NATURALNY NAWÓZ
Czego nie podlewać gnojówką z pokrzywy?
Warto pamiętać, że gnojówka z pokrzywy to nawóz dostarczający roślinom zwiększonych ilości azotu, dlatego nie powinna być stosowana na gatunki wrażliwe na jego nadmiar, warzyw korzeniowych oraz tych, o stosunkowo krótkim okresie wegetacji. W wyniku nawożenia wspomnianych roślin mogą gromadzić się w nich azotany, czyli pochodne kwasu azotowego, które w nadmiernej ilości są niebezpieczne dla zdrowia. Rośliny, których nie należy podlewać gnojówką z pokrzywy to: azalie, wrzosy, rododendrony, groch, fasola, czosnek i cebula. W naszym artykule Jak podlewać warzywa, żeby lepiej rosły podpowiadamy jak to robić efektywnie.
Choć gnojówka z pokrzywy to ceniony naturalny nawóz, nie każda roślina dobrze na nią reaguje. Nie zaleca się jej stosowania w przypadku:
-
Warzyw korzeniowych – takich jak marchew, buraki, rzodkiewka, pietruszka korzeniowa; nadmiar azotu może powodować zniekształcenia i gromadzenie azotanów.
-
Cebuli i czosnku – nadmiar składników azotowych wpływa negatywnie na rozwój cebul.
-
Roślin o krótkim okresie wegetacji – np. sałaty głowiastej czy rukoli – może przyspieszyć nadmierny rozrost liści, ale pogorszyć jakość plonu.
-
Roślin w fazie kwitnienia – zbyt dużo azotu sprzyja liściom, nie kwiatom.
-
Delikatnych ziół – jak np. majeranek – które mogą źle znieść intensywne nawożenie.
Gnojówka z pokrzywy jako oprysk
Oprócz podlewania w formie nawozu gnojówka z pokrzywy znajdzie również zastosowanie jako oprysk na popularne szkodniki roślin oraz choroby grzybowe. Roztwór pomaga zwalczyć między innymi przędziorki, miseczniki, mszyce, szarą pleśń i mączniaka.
Najlepsze i najbardziej widoczne efekty przynosi opryskiwanie rośli w początkowej fazie choroby lub gdy szkodniki zanadto się nie namnożyły. W bardzo zaawansowanych stadiach występowania patogenu niezbędne będzie sięgnięcie po specjalistyczne preparaty chemiczne, które ochronią rośliny przed poważniejszymi uszkodzeniami.
Nie wyrzucaj liści z gnojówki! Liście znajdujące się na dnie naczynia można wykorzystać do kompostowania roślin.
Zastosowanie gnojówki z pokrzyw na mszyce
Jednym z mniej znanych, ale bardzo skutecznych zastosowań, jest użycie gnojówki z pokrzywy na mszyce. Oprysk z tego naturalnego nawozu działa odstraszająco na szkodniki i wzmacnia rośliny, przez co są one mniej podatne na ataki. W celu przygotowania oprysku, litr gnojówki rozcieńczyć w około 10 litrach wody. Tak przygotowaną mieszanką warto regularnie opryskiwać rośliny, szczególnie wczesnym rankiem lub wieczorem. Zastosowanie pokrzywy jako ekologicznego oprysku to idealna alternatywa dla środków ochrony roślin dostępnych w sklepach – ta metoda jest bezpieczna, skuteczna i przyjazna środowisku.
Przydatne artykuły, które pogłebią twoją wiedzę o ogrodzie
Jak długo może stać gnojówka z pokrzywy?
Po zakończonej fermentacji pokrzywy, czyli około 10–14 dniach, gnojówka jest gotowa do użycia. Gotowy roztwór można przechowywać nawet przez kilka tygodni, pod warunkiem odpowiednich warunków. Dłuższe składowanie możliwe jest w chłodnym i zacienionym miejscu – wtedy fermentacja zostaje spowolniona, a nawóz nie traci na wartości. Z czasem jednak składniki odżywcze mogą się stopniowo ulatniać, dlatego najlepiej wykorzystać przygotowaną pokrzywę w ciągu miesiąca od zakończenia procesu fermentacji.
Jeśli lubisz ekologiczne nawozy spewnościa spodoba ci sie ten przepis na nawóz! Sprawdź NAWÓZ ZE SKÓREK BANANÓW. SKÓRKA OD BANANA JAKO NAWÓZ - DO JAKICH ROŚLIN STOSOWAĆ NAWÓZ Z BANANA.
Jak przechowywać gnojówkę z pokrzyw?
Przechowywanie gnojówki ma ogromne znaczenie dla jej skuteczności. Najlepiej trzymać ją w naczyniu plastikowym lub kamionkowym, szczelnie zamkniętym i ustawionym w cieniu. Unikaj naczynia metalowego – kontakt z metalem może wywołać reakcje chemiczne, które obniżają jakość nawozu. Idealne warunki przechowywania to chłodne, zacienione miejsce, bez bezpośredniego nasłonecznienia. Dzięki temu naturalny nawóz zachowuje swoje właściwości przez dłuższy czas, co pozwala podlewać gnojówką lub wykonywać opryski zgodnie z potrzebami ogrodu.
W sklepach ogrodniczych znajdziesz gotową gnojówkę z pokrzywy, jednak przed zakupem upewnij się, że skład preparatu jest jak najbardziej zbliżony do naturalnego, tzn. nie posiada żadnych domieszek innych substancji. Tylko taki preparat będzie mógł konkurować z samodzielnie przygotowaną gnojówką z pokrzywy, a co więcej – ominie Cię konieczność mieszania śmierdzącej substancji.