A czy Ty masz u Siebie w domu mole? To może spotkać każdego z nas, nawet najbardziej pedantyczne panie domu. Mole najczęściej wybierają szafki z mąkami, kaszami, orzechami - by tam na dłużej założyć całą kolonię. Podpowiemy dziś co zrobić, aby ich uniknąć oraz polecimy Państwu jedną, ale wysoce skuteczną metodę, która pomoże pozbyć się moli spożywczych z domu.
Mole spożywcze i mole odzieżowe - jak je odróżnić?
Jak wyglądają mole ubraniowe a jak te kuchenne? Mól spożywczy to niewielki owad, który jest szary, brązowy lub czarny. Dorosłe osobniki mają zazwyczaj rozmiar od 2 do 5 mm. Mają charakterystyczne wydłużone ciało i wyglądają dość podobnie do typowych moli. Ich ciało jest pokryte delikatnymi łuskami, co daje im matowy wygląd. Dodatkową różnicą są skrzydła - u moli spożywczych są one przyległe, natomiast u odzieżowych przypominają bardziej daszek. Do najbardziej charakterystycznych owadów uznawanych za rodzinę moli należą omacnica spichrzanka oraz mklik mączny. Wszystkie owady te zaliczają sie do rzędu motyli, choć ze względu na swoją kolorystykę bardziej przywodzą na myśl nocne motyle - ćmy.
Przydatne artykuły, które pogłebią twoją wiedzę o ogrodzie
Mole spożywcze - skąd biorą się w domu i gdzie ich szukać?
Możemy je przynieść bezpośrednio ze sklepu spożywczego, mogą przejść od sąsiada. O ile z dorosłymi latającymi osobnikami można w miarę szybko się uporać, tak z larwami i jajami będziemy mieć trochę więcej zabawy. Dorosła samica składa średnio ok 50-400 jaj z których wylęgają się larwy żerujące w żywności. Stadium wylęgania trwa od 2- 40 tygodni w zależności od temperatury pomieszczenia. Śladów obecności larw i moli szukać należy szczególnie w szafkach z produktami sypkimi - takimi jak mąka, kasze, ryż, cukier, makarony, kakao i inne. Charakterystyczne pajęczynki w opakowaniach tych produktów zwiastują rozwijające się w nich larwy moli. Produkty takie należy niezwłocznie usunąć i zapobiegawczo spojrzeć w inne w tej i sąsiednich szafkach.
Produkty nowe należy bardzo dokładnie obejrzeć, a jeśli mamy cień wątpliwości również wyrzucić – mole spożywcze potrafią przegryźć opakowania foliowe lub tekturowe! Dobrze jest skorzystać z kosza na zewnątrz domu, aby mole nie miały możliwości ponownego zagnieżdżenia się w domu. Wszystkie szafki, szuflady zakamarki powinny być dokładnie umyte, najlepiej wodą z octem lub z dodatkiem jakiegoś olejku cytrusowego, lawendowego– mole tego nie lubią. Również pojemniki w których trzymamy sypkie produkty należy dokładnie umyć.

Nasz skuteczny środek zwalczania moli spożywczych - Pułapka na mole spożywcze
Mole spożywcze to szkodniki, które mogą powodować znaczne szkody w naszych zapasach żywności. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak skutecznie kontrolować ich obecność. Oferujemy innowacyjne rozwiązanie - pułapkę feromonową na mole spożywcze z wykorzystaniem bezwonnych lepów, które pozwolą skutecznie monitorować i kontrolować tę niepożądaną populację.
Pułapka jest doskonałym narzędziem do wykrywania i odławiania dorosłych samców moli spożywczych. Jej działanie opiera się na zastosowaniu specjalnego feromonu, który skutecznie wabi te owady. Dzięki temu możemy wcześnie zidentyfikować obecność moli i ocenić ich liczebność, co pozwoli nam na szybką reakcję i zapobieganie dalszym stratom. Pułapka lepowa z feromonem na mole to innowacyjne rozwiązanie, a przede wszystkim wysoce skuteczny sposób na mole w kuchni.
Co wyróżnia naszą pułapkę na mole spożywcze spośród innych metod zwalczania szkodników? Przede wszystkim jest ona bezpieczna dla naszych zapasów żywności. Nie zawiera żadnych chemicznych środków owadobójczych, dzięki czemu możemy ją swobodnie umieszczać bezpośrednio w szafkach z produktami spożywczymi, takimi jak mąka, kasza, makarony, płatki, kawa, herbata, kakao czy suszone owoce.
Pułapka zapewnia najwyższą skuteczność w zwalczaniu moli spożywczych w pomieszczeniach.

PUŁAPKA NA MOLE FEROMONOWA
W szafkach stosować 1szt., w pomieszczeniach takich jak kuchnie i spiżarnie 2 szt. Lep wymienić po 3 miesiącach lub po zapełnieniu owadami.
Zalety Lepu feromonowego na mole spożywcze
- Pułapka jest bezwonna.
- Lep nie posiada substancji owadobójczych i toksycznych - można używać go w szafkach z produktami spożywczymi.
- Siła feromonów - skutecznie wabi i wyłapuje dorosłe mole - samce i samice.
- Może być ustawiona profilaktycznie - do monitorowania populacji.

Inne sposoby jak pozbyć się moli z kuchni
Mole spożywcze w kuchni to nic przyjemnego, a u wielu osób wywołują obrzydzenie. Istnieje wiele sposobów, aby zwalczyć mole spożywcze. Przybliżymy Państwu kilka podstawowych metod, które dadzą zadowalające rezultaty w walce z inwazją moli.
- Lep na mole kuchenne - zasługują na uwagę, szczególnie ze względu na możliwość kontrolowanie populacji na bieżąco, dostępne są lepy na mole spożywcze i odzieżowe. Do lep przyklejają się zwykle skrzydła moli spożywczych, co unieruchamia całego owada. Ustawione w odpowiednim miejscu mogą być skuteczne także ma muchy i komary.
- Owadobójcze środki na mole spożywcze, Spraye na mole - warto rozważyć to rozwiązanie, z uwagi na fakt, że wiele z nich wykazuje działanie na tyle owadobójcze, że skuteczne także na larwy moli spożywczych. Należy jednak obchodzić się z takim preparatem na mole bardzo ostrożnie, ale nie opryskać nim produktów spożywczych, które mamy zamiar jeszcze konsumować.
- Środki odstraszające mole - należą do nich głównie różnego rodzaju woreczki zapachowe.
Niestety mole spożywcze nie są tak proste do zwalczenia. Dorosłe owady jesteśmy w stanie wytępić. Jeżeli gdzieś jednak pozostaną larwy moli kuchennych, a produkt w którym się znajdują pozostanie w kuchni czy spiżarni - walka ta będzie trwała w nieskończoność. Zlikwidować mole można tylko i wyłącznie usuwając wszelki zainfekowane produkty.
Jeśli szukasz jeszcze więcej sprawdzonych metod, jak pozbyć się moli spożywczych, oraz urządzeń ułatwiających walkę i dezynsekcję, koniecznie zajrzyj do kolejnego artykułu, który polecamy: https://myjki.com/content/392-jak-pozbyc-sie-moli-spozywczych