Spis treści:
- Podstawowe odmiany arbuza
- Jak zasadzić arbuz?
- Sadzenie arbuza - krok po kroku
- Hodowla arbuza i pielęgnacja
- Nawożenie arbuzów
- Hodowla arbuza - rozwiązywanie problemów
- Zbiór arbuzów
- Dlaczego warto jeść arbuzy?
Arbuz to słodki i soczysty owoc, który doceniamy zwłaszcza w upalne, letnie dni. Gasi on pragnienie, jest pyszny, a do tego zdrowy. Warto wiedzieć, że wbrew powszechnej opinii i mówienia o nim jako o owocu, jest hodowany jako warzywo. Do niedawna tylko nieliczni decydowali się na to, by hodować go we własnym ogrodzie. Tymczasem wcale nie jest to takie trudne! Jak uprawiać arbuz w przydomowych warunkach? Czy jest to trudne? Jak pielęgnować hodowlę? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym poradniku.
Podstawowe odmiany arbuza
Arbuz, czyli kawon jest niskokaloryczny, uzupełnia niedobór potasu w organizmie. Zawiera witaminę C i antyoksydanty - likopen i beta -karoten i likopen. Nie znajdziemy w nim cholesterolu oraz tłuszczu. Ze względu na te właściwości, tak chętnie po niego sięgamy. Decydując się na uprawę arbuza, warto zapoznać się z jego podstawowymi odmianami. Pamiętajmy, że hodowla w gruncie wymaga od nas wybrania gatunku wczesnego, wśród których wyróżniamy:
- Rosario - odmiana gruntowa, czerwona, której owoce osiągają nawet 4 kg. Gatunek ten opiera się mączniakowi.
- Złoto Wolicy - odmiana, która cechą charakterystyczną jest kolor - żółty arbuz jest niezwykle popularny i pyszny.
- Janosik - odmiana żółta, odporna na choroby, której cechą charakterystyczną jest słodki i soczysty miąższ.
Jak zasadzić arbuz?
Kawon, czyli arbuz to roślina jednoroczna, zaliczana do rodziny dyniowatych. Zanim zdecydujemy się na zasadzenie arbuza, warto zadbać o odpowiednie stanowisko i przygotowanie wszystkiego. Arbuzy powinny być uprawiane w nasłonecznionym miejscu w ogrodzie, osłoniętym od północy. Wymagają one żyznej gleby, bogatej w składniki pokarmowe, o pH od 5,5 do 6,0, która jest odpowiednio nawożona - np. kompostem lub obornikiem. Najważniejsza jest jednak kwestia temperatury - arbuz lubi ciepło. Minimalna temperatura wzrostu wynosi około 18°C, a optymalna od 22 do 28°C. Warto podkreślić, że najlepiej czuje się on w temperaturze około 21°C. Jak ją zapewnić? Otóż można ogrzać podłoże np. włókniną, słomą. Arbuzy wymagają 2-3 miesięcy upałów i są odporne na okresowe susze, niemniej nie zapominajmy o tym, by zapewnić im odpowiednią wilgotność, gdyż roślina głęboko się korzeni. Można ją uprawiać w gruncie, w tunelu foliowym, w doniczce lub w szklarni pod folią. Roślinie należy zapewnić odpowiednio dużo miejsca - jej pędy osiągają nawet do 2 lub 3 m długości. Sadzi się ją w rozstawie około 80 x 100 cm. Liście arbuza są niezwykle charakterystyczne - mają sercowaty, powcinany kształty, a w węzłach liściowych widoczne są wąsy czepne. Z czasem wyrastają kwiaty - najpierw męskie, a po kilku dniach żeńskie. Owoc arbuza ma formę dużej jagody posiadającej słodki miąższ. Proponujemy poszukać odpowiednich nasion w naszej kategorii nasiennej.
Sadzenie arbuza - krok po kroku
- Nasiona arbuza powinno się wysiewać w doniczce w tunelu foliowym, w szklarni itd. Nasiona arbuza wysiewaj na około 5 tygodni przed wysadzeniem go na miejsce stałe.
- Rozsadę okryj - nasiona szybciej wykiełkują. Pamiętaj o nawożenie rośliny.
- Kiedy pojawią się liście, to zahartuj roślinę - nie podlewaj jej tak często.
- Roślinę do gruntu wysadzaj po zahartowaniu pod koniec maja lub na początku czerwca (wówczas gleba jest odpowiednio nagrzana).
- Zasadzając arbuza, pamiętaj o odpowiedniej odległości między roślinami.
Hodowla arbuza i pielęgnacja
Po posadzeniu rośliny, okryj ją na jakiś czas (kilkanaście dni) białą agrowłókniną - dzięki temu zabezpieczysz ją przed chłodem. Włókninę zdejmij, gdy rozpocznie się kwitnienie. Jeśli mieszkasz w chłodniejszych regionach, to usuwaj wszystkie kwiaty, które się rozwijają w pierwszych 50 dniach od wystąpienia pierwszego mrozu. Dzięki temu owoce będą później lepiej dojrzewać. Co dalej - jak dbać o hodowlę arbuza? Przede wszystkim odchwaszczaj ziemię (nie pozwól, aby chwasty zabierały cenne składniki pokarmowe). Zachowaj ostrożność podczas podlewania. Jak prawidłowo podlewać arbuzy? Przede wszystkim pamiętaj o systematyczności i o tym, by nie stosować zimnej wody. Nie polewaj rośliny, a glebę. Łodygi są niezwykle wrażliwe na suszę, kiedy formują się jej owoce, dlatego zadbaj o dostarczenie wody bezpośrednio do gleby. Możesz w tym celu użyć systemu automatycznego nawadniania lub nawadniania kropelkowego. Ważne, by nie dopuścić do rozprzestrzeniania się grzyba wśród mokrych listków. Gleba, na której hodujemy arbuza, musi być nieustannie wilgotna, ale nie nasiąknięta wodą. Dobrze, by podlewać roślinę z rana - wówczas liście zdążą wyschnąć, co zapobiega rozwojowi chorób grzybowych. Gdyby zaatakowały Twoją hodowlę mszyce zasięgnij poradaty jakie preparaty stosować na mszyce. Więdnięcie liści przez pod wpływem słońca jest zjawiskiem normalnym i nie należy się tym przejmować. Zwracajmy jednak uwagę na to, by nie pozostawały one w takim stanie aż do wieczora.
Przydatne artykuły, które pogłebią twoją wiedzę o ogrodzie
Przycinanie pędów łodyg
Dojrzewające owoce nie powinny mieć kontaktu bezpośredniego z glebą, gdyż mogą zacząć gnić. Umieść je na słomie lub tekturze. Jeśli owoce położysz na powierzchni odbijającej światło, czyli np. na folii aluminiowej, wówczas będą one szybciej dojrzewać (gdyż koncentruje się tam światło). Jeśli zauważysz, że Twoją hodowlę zauważyły szkodniki, to okryj owoc np. koszem na pranie i obciąż go czymś cięższym.
Na temat przycinania pędów łodyg istnieją różne opinie - niektórzy uważają, że regularne przycinanie sprawi, że arbuz będzie szybciej dojrzewał, inni zaś uważają, że produkują one cukry, wpływające na smak owocu (a tym samym przycinanie powoduje, że arbuzy będą mniej słodkie).
Nawożenie arbuzów
Nawożenia arbuzów należy dokonywać od momentu kwitnienia. Niektórzy są zdania, by podczas wegetacji zmieniać nawóz. Od wysadzania do pojawiania się pierwszych kwiatów, dobrze stosować nawozy z dużą zawartością azotu a mniejszą fosforu i potasu (Zobacz: Nawozy ogrodnicze). Od momentu kwitnienia zmieniamy strategię i stosujemy nawóz z mniejszą zawartością azotu, a większą fosforu i potasu.
Magiczna Siła Nawóz Do Owoców I Warzyw 300g Substral
Hodowla arbuza - rozwiązywanie problemów
Hodowla arbuza, podobnie jak wszystkich innych roślin, narażona jest na różnego rodzaju choroby. Jakie są najczęstsze i jak sobie z nimi radzić? W atykule wiosenne nawożenie ogrodu znajdziecie PAństwo kilka porad dotyczących prac wiosennych w ogrodzie. Najpowszechniejszą przypadłością są choroby grzybowe, które szybko rozprzestrzeniają się na liściach. Powodują one plamy i pojawiające się wyblakłe lub brązowe miejsca na łodygach oraz w efekcie gnicie owoców. Mączniak jest również częstą przypadłością. Powoduje on występowanie plam w kolorze żółtym lub białym. W przypadku tego rodzaju chorób dobrze zastosować fungicydy. Uprawa arbuza jest narażona również na mszyce. Dobrze codziennie kontrolować, czy takowe się nie pojawiły, a w razie potrzeby zastosować środek owadobójczy. Zagrożenie w postaci chrząszczy atakujących łodygi kończy się często chorobą zwaną śluzakiem. Niestety pędy, które zostały zaatakowane, już nie odżyją. Na samo zagrożenie w postaci chrząszczy dobrze zastosować specjalne środki przeciwgnilne i pestycydy. Stosujmy je o zmierzchu.
ZWALCZA OWADY NA WARZYWACH
Zbiór arbuzów
Owoce arbuza przeważnie zbieramy od połowy sierpnia do połowy września. Dojrzałe owoce łatwo się odrywają od łodyg. Jeśli próbujesz zerwać arbuz i nie możesz nim obrócić i tym samym oderwać od łodygi, to jest to sygnał, że nie jest on jeszcze wystarczająco dojrzały. Jeśli zauważymy na spodzie biały i bladożółte ślady, to jest to znak, że owoce nadają się do zbioru. Gdybyście PAnstwo posukiwali odpowiednich narzędzi zapraszamy do naszej kategorii. Pamiętajmy, że dłuższe pozostawienie arbuzów po zbiorze nie przyczyni się do tego, że będą one słodsze. W chwili, gdy oderwiemy arbuzy od pędów, to są one już idealne do zjedzenia. Warto również ostukać arbuz - będzie to stanowiło dla nas podpowiedź, czy owoc jest słodki. Jeśli słychać głuchy odgłos, to znak, że na pewno nam zasmakuje.
Dlaczego warto jeść arbuzy?
Arbuzy są nie tylko pyszne i słodkie, ale i zdrowe! Jak już zostało to wspomniane wyżej, są one bogate w minerały (m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo), witaminy (C i A), zawierają kwas foliowy, aminokwasy, karotenoidy oraz węglowodany. Dzięki dużej zawartości wody, arbuzy świetnie gaszą pragnienie. Warto mieć na uwadze, że owoce te ze względu na dużą zawartość węglowodanów, nie będą odpowiednie dla osób zmagających się z cukrzycą.