Szczegóły
Cebula Bila 5g PlantiCo
Cebula Bila późna do długiego przechowywania
- dmiana ta wydaje kulistowydłużone, dorodne cebule o masie ok. 100 g
- struktura plonu (z którego 95-97% stanowi plon handlowy) jest bardzo korzystna, a zawartość suchej masy wynosi 11-13% miąższu
- łuski wewnętrzne cebuli Bila są białe, twarde, soczyste, a sucha łuska ma zabarwienie ciemnożółte do jasnobrązowego
- dobrze przylega do miąższu, chroniąc go przed uszkodzeniami i patogenami, i jest odporna na pękanie.
- poleca się ją także do produkcji suszu
- ebula (Allium cepa) stanowi bogate źródło witamin, głównie tych z grupy B oraz witamin C, E i K. Zawiera związki siarki, które mają właściwości bakteriobójcze, oraz bogaty zestaw makro- i mikroelementów
- odmiana Bila może być spożywana w stanie świeżym i po przetworzeniu – w postaci smażonej, duszonej oraz konserwowanej.
Jak i kiedy wysiewamy:
- wysiew: III-poł.IV
- głębokość siew: 2-3 cm
- rozstawa: 5-8x30-40 cm
- okres zbioru: k. VIII-p.IX
Dodatkowe informacje:
- produkt: Cebula Bila 5g PlantiCo
- gramatura: 5g
- data ważności: 12/2024
Dobra rada:
- ładnie uformowane, dorodne cebule wytworzy w glebie umiarkowanie zwięzłej, bogatej w próchnicę i dostatecznie wilgotnej, nawożonej organicznie albo mineralnie.