Szczegóły
Por Janosik 1g PlantiCo
Odmiana syntetyczna, plenna, w typie późnojesiennym i zimowym
- to znakomita odmiana do spożycia bezpośredniego, przechowywania i mrożenia
- wywodzą się z niej pełne wigoru rośliny o pokroju półwzniesionym i zwartych, ciemnozielonych liściach z nalotem woskowym
- łodyga rzekoma jest biała, długa na ok. 14 cm i szeroka na 2,5-3 cm
- zarówno liście, jak i łodyga są bogate w cenne olejki, które nadają im cebulowy aromat oraz lekko pikantny, wyśmienity smak
- por Janosik dostarcza zatem doskonałego surowca do sałatek, może być serwowany także na gorąco, w zupach, sosach i w dużych kawałkach po upieczeniu albo podduszeniu – np. jako dodatek do mięs
- jest bogatym źródłem witamin: C, B1, B2, B3 oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, żelaza, wapnia, siarki, cynku, sodu i magnezu
Kiedy i jak wysiewamy:
- wysiew: III-IV
- rozstaw: 10-15x20-30 cm
- dojrzałe owoce zbieramy: X-IV
Dodatkowe informacje:
- produkt:Por Janosik 1g PlantiCo
- gramatur:1g
- data ważności:12/2024
Dobra rada:
- Por nie ma szczególnych wymagań uprawowych i wykazuje wysoką odporność na niskie temperatury. Pod jego uprawę najlepsze będą gleby umiarkowanie zwięzłe i bogate w próchnicę, dostatecznie wilgotne. Nasiona siejemy w doniczkach torfowych, wielodoniczkach lub skrzynkach, a rozsadę wysadzamy na stanowisko docelowe późną wiosną