Szczegóły
Winomierz Cukromierz
Użytkowanie :
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka.Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.
Głównymi elementami miernika są:
- probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga
- Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.
- Zakres: od 0 do 24°Blg ( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu)
Dla ułatwienia zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
-przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg -
obszar różowy
-zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg –
obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale -
obszar zielony
Areometr ten pozwala również w sposób pośredni określić stężenie alkoholu w winie, poprzez proste obliczenia.